Estanislau Vallés i Sagalés (1889 ·1941)

La píndola

 

«En l'esdevenidor, qui vulgui recordar els passos del renaixement artístic de Catalunya en els nostres temps, haurà de parlar d'En Llimona perquè ell ha estat el pintor fondament i fortament català. Ha estat l'artista franc, qui ens ha dit les coses tal com sentia, i ens ha mostrat en les seves obres el seu

temperament i la seva ànima, com home auster, trempat en l'amistat i la confiança d'un filosop com el gran Torras i Bages»

 

Fragment de l'article ‘El meu record’ escrit per Estanislau Vallés en record de Joan Llimona i publicat l'any 1926 al número 2 de la revista Civtat Ideari d'Art i Cultura

 

El pintor, dibuixant, decorador i, esporàdicament, crític d'art Estanislau Vallés i Sagalés va néixer a Manresa l'any 1889.

 

Va ser deixeble de Francesc Morell en l'aprenentatge de la pintura i la tècnica del daurat.

 

Exercí de professor de dibuix i pintura a  l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa en substitució de Francesc Morell, que ho hagué de deixar per malaltia.

 

Més tard també exercí de professor de les mateixes especialitats al col·legi Montserrat i Sant Ignasi del carrer del Born de Manresa.

 

Va treballar amb el pintor Joan Llimona i al taller d'imatges religioses de Domènec Peris, tots dos a Barcelona.

 

El 1923 va ser nomenat membre de la Societat Astronòmica d'Espanya i Amèrica, una societat de Barcelona fundada el 1911 per l'astrònom català Josep Comas i Solà, qui fou el primer director de l'Observatori Fabra.

 

L'any 1926, en el segon número de l'Ideari d'Art Ciutat hi va publicar una elogiosa glosa necrològica sobre la figura i el treball pictòric de qui havia estat el seu mestre i amic Joan Llimona, a qui admirava profundament personal i professionalment.

 

Va exercir a l'Institut Industrial i Agrícola, on destacà pel seu mètode d'ensenyament que li va suposar l'elogi i la felicitació del Consell d'Investigació Pedagògica de la Mancomunitat de Catalunya.

 

Va fer treballs de decoració del vestíbul de la Santa Cova i de l'altar de Sant Josep de la mateixa església, i també a l'altar dedicat als Sants Màrtirs que hi ha a la basílica de l'Abadia de Montserrat.

 

L'any 1941 va pintar el quadre del Pou de la Gallina.

 

Va morir a Manresa l'any 1941 amb només 52 anys.

Col·laboracions

 

El meu record

CIVTAT 2

 

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021