Jaume Rosquellas i Alessan (1897 ·1978)

La píndola

 

«Estimat amic: Dijous passat, a la penya del Rall, es va acordar que, en nom de tots els components, et vinguéssim a aplaudir per l'efemèrides dels teus 80 anys, que precisament s'escau avui... És una llàstima, però, que et trobis enllitat, feixuc, no greu, Déu no ho permeti... Hem arribat a vells, gràcies a Déu. Invocant la Verge Maria i el nostre pare Sant Francesc, seguim encara caminant fins atènyer la Única, Infinita Llum!»

 

Paràgrafs de la carta de Miquel Saperas a Jaume Rosquellas del 7 de novembre de 1977 i publicada al llibre ‘Homenatge del Rall a Jaume Rosquellas i Alessan’, editat el 1978

 

Nascut a Barcelona el 7 de novembre de 1897, Jaume Rosquellas i Alessan va dedicar-se a la poesia i va escriure obres teatrals en vers i va exercir de bibliòfil. La seva obra poètica va rebre una notable influència de l'esperit de Maragall amb reminiscències de Sagarra.

 

Fou apoderat dels empresaris Muñoz Ramonet, el que li va suposar poder gaudir d'una situació econòmica benestant.

 

El 1924 publicà el seu primer llibre de poesia Divuit poemes i el 1927 la seva primera obra de teatre El Neguit de la sang: poema dramàtic en tres actes i en vers. El 1930 aparegué L'ànima nua: poemes.

 

El 1931 va ser elegit president de l'emissora Ràdio Associació de Catalunya i va publicar la revista "Catalunya Ràdio".

 

El 1933 s'edità la seva obra teatral en vers Encegament: drama en tres actes i en vers i un any més tard, el 1934, el llibre de poesia Guillem de Cabestany: poema en tres jornades i en vers.

 

El 1938 publicà L'íntim paisatge i el 1952 Cinc poemes escenificats.

 

A primers dels anys quaranta formà part de la Penya Joan Santamaria, un advocat, jutge i escriptor lleidatà. Auto anomenats Agrupació per al Foment de la Cultura Catalana, els seus membres estaven disposats a realitzar una tasca estimulant de manteniment, difusió i propagació de la cultura, la llengua i les lletres catalanes.

D’entre els seus membres s'hi trobaven Manuel Parés, Rafael Tasis, Josep Sol, Alfred Badia, Ramon Bardés, Antoni Rosich, Joan Oller, Rosa Maria Arquimbau, Ferran Soldevila, Ramon Aramon, Rafael Dalmau, Miquel Arimany, Joan Ballester, Antoni Bergós, Juli Laporta, Francesc Maspons, Salvador Vives i Casajuana, Mayoral, Agustí Marí, Artur Llorens, Carles Sala, Pere Català, Martí Barrera, Heribert Barrera, etc.

 

L'any 1958 va sortir publicat Els Set llebrers: poema èpic en tres jornades.

 

El 1967 s'incorporà a la penya "El Rall" que impulsaren els advocats Joan Oller i Rabassa i Rafael gay de Montellà i entre els seus membre s'hi comptaven Tomàs Roig i Llop, Pere Català i Pich, J.M. Casas i Homs, Felip Graugés, Antoni Pelegrí i Octavi Saltor entre altres. Com era habitual en l'època, la penya donava cobertura a la necessitat col·lectiva i individual contra l'atac constant de la dictadura franquista a la llengua i cultura catalanes.

 

El 1978, en complir els vuitanta anys i ja molt afectat per una malaltia que el tenia al llit, els membres del Rall li van retre homenatge i editaren el llibre Homenatge del "Rall" a Jaume Rosquellas i Alessan on cadascun dels seus integrants li dedicaren un capítol en prosa o en vers.

 

Jaume Roasquellas i Alessan va morir aquell mateix any 1978 a Barcelona.

Col·laboracions

 

Elogi a la castedat

CIVTAT 16

 

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021